Ria had veel zin in het Traineeship. “Mijn enthousiasme werd zeker gevoed door de prikkelende mailtjes van AFAS voor de start van het programma. Ik vond het ook spannend omdat ik het idee had dat ik een kennisachterstand had. Het voelde alsof ik mijn rugzak nog moest vullen en dat is goed gelukt.” Het informele deel van de Traineeship is online wat lastiger. “Interactie met mijn mede-trainees en AFAS medewerkers is via een scherm echt anders. Bovendien kom je bij de koffieautomaat toch tot andere gesprekken. Het was in het begin even zoeken naar verbinding.”
Naast de kennis over het systeem en de functionaliteit, vond Pieck de aandacht voor de menselijke kant van haar rol waardevol. “Op zich heb ik op dat vlak niets nieuws geleerd. Het is wel fijn om deze vaardigheden weer eens goed op te frissen. Ik loop al wat jaren rond bij RDOG en dat maakt dat ik me vrij voel in contact met collega’s. Zeker bij de herinrichting is dat nodig. We hebben een strakke planning en willen op koers blijven. Hierbij kan ik vanuit mijn eigen kracht mensen meenemen in het veranderproces. Dit alles vanzelfsprekend met een luisterend oor voor wat collega’s nodig hebben.”
Door de combinatie van kennis, ervaring en soft skills heeft Pieck nu haar spreekwoordelijke AFAS rijbewijs gehaald. “Die vergelijking klopt wel. Het is nu vooral een kwestie van heel veel kilometers maken. Dat komt met de herinrichting helemaal goed. De basis krijgt nu vorm en we zitten momenteel middenin in de testfase. Dat is een interessant proces. We krijgen veel feedback van collega’s en verbetertips.”
De software moet bij de livegang meteen goed draaien. Zaken als de salarisverwerking moet gewoon werken. Daarna begint het pas volgens Pieck. “Er liggen nog heel veel verbeterkansen. En reken maar dat ik niet achter mijn bureau blijf zitten. Ik ken goed de weg in de organisatie en heb nu ook de kennis om het werk van collega’s écht leuker te maken. Samen met mijn collega-beheerder Maikel van Meurs vorm ik een team dat dat voor elkaar gaat krijgen.”